Barber Utrecht

barber utrecht

Waar vrouwen maar al te graag een bezoekje brengen aan een schoonheidssalon of de kapper, gaan mannen graag een middagje naar hun lokale barbershop. Maar niet iedereen is bekend met het fenomeen barber. Overweeg je een bezoek aan een barber in Utrecht of elders in het land? Maak dan hier alvast kennis met de barber. Wat misschien niet iedereen weet is dat het barbiersvak een lange geschiedenis kent en een eeuwenoud beroep is. Een barbier is een echte ambachtsman, die vroeger veel aanzien genoot. Tegenwoordig is de barbershop terug van weggeweest en komen er steeds meer barbershops bij in ons land.

Geschiedenis

Zoals gezegd is barbier een eeuwenoud beroep en kent het barbiersvak een zeer lange geschiedenis. Veel mensen zijn zich er helemaal niet van bewust, maar de eerste scheermessen dateren uit 3500 voor Christus. Barbier was een zeer gerespecteerd beroep, en een barber had dan ook bijzonder veel aanzien. Barbiers werden in de middeleeuwen ook wel barbier chirurgijn genoemd. In die tijd trok de barbier namelijk kiezen en behandelde vaak ook het gebit. In het oude Egypte voerde de barber ook taken als priester uit. Aan het einde van de 19e eeuw werd een barbershop meer als een omgeving gezien waar mannen zich heerlijk konden terugtrekken en konden ontspannen.

De verschillen tussen een barber en een kapper

Er bestaat nog steeds verwarring over het barbiersvak en in hoeverre dit verschilt van de kapper zoals we die kennen. Veel mensen denken dat een barber hetzelfde is als een kapper. Vaak wordt het dan ook aangeduid als herenkapper. Toch is deze benaming verkeerd, want een barber is niet hetzelfde als een kapper. Een kapper knipt en verzorgt haar, terwijl een barber gespecialiseerd is in het knippen, scheren en verzorgen van baarden en snorren. Mannen met wilde baardgroei lieten vroeger hun baard bijhouden door een barber, aangezien ze dit zelf niet konden.

Waarom bezoeken mannen een barbershop?

Toen scheermesjes nog niet bestonden, bezochten mannen standaard een barbershop om hun baard en snor te laten scheren en verzorgen. Maar zodra de eerste scheermesjes op de markt gebracht werden, was er geen noodzaak meer om de barber te bezoeken. Mannen konden voortaan thuis zelf hun baard bijhouden. Toch is een bezoek aan de barber de afgelopen jaren weer in opkomst. Dit heeft met name te maken met het feit dat een bezoek aan een barbershop zoveel meer is dan alleen het bijhouden van je baard. Het wordt tegenwoordig als een hele belevenis gezien. Mannen bezoeken een barbershop ook om te ontspannen, om bij te kletsen met andere mannen en om gezellig iets te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *