Lichaamsgerichte psychotherapie

Therapiee

Je loopt in je leven soms tegen dingen aan die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Je bent moe, depressief, loopt rond met negatieve gevoelens over jezelf en je raakt er niet vanaf. Misschien heb je zelfs lichamelijke klachten waar geen medische oorzaak voor te vinden is. Als je het gevoel hebt dat je vast loopt in je leven kan lichaamsgerichte psychotherapie je verder helpen.

 

Wat is lichaamsgerichte psychotherapie?

Bij lichaamsgerichte psychotherapie staat het lichaam centraal tijdens de therapie. Er is een voortdurende wisselwerking tussen lichaam en geest. Je denken, voelen en doen staan met elkaar in relatie en beïnvloeden elkaar wederzijds. Zonder dat je je er bewust van bent, stop je negatieve ervaringen die je tijdens je leven op doet ver weg,  omdat het pijn doet. Vaak gaat het om nare ervaringen die je opdeed tijdens je kinderjaren of je jeugd. Dat wegstoppen van ervaringen, kan zich op een dag gaan wreken en uiten in allerlei lichamelijke of emotionele klachten. Door in therapie op zoek te gaan naar die verborgen gebeurtenissen en deze proberen te verwerken, zullen je klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

 

Voor wie is de therapie

Wanneer je het gevoel hebt dat je vast loopt in je leven, maar ook als je graag meer uit je leven wilt halen dan kan lichaamsgerichte psychotherapie je een helpende hand bieden. Andere klachten die behandeld kunnen worden met lichaamsgerichte psychotherapie zijn bijvoorbeeld:

 

Stress en Burn-out

Wat zowel door een lichamelijk als een geestelijk probleem veroorzaakt kan worden.

 

Problemen in relaties

Liefdes relaties, maar ook andere relaties die moeilijk lopen of stuk zijn. Misschien vind je het moeilijk om contact te leggen met mensen, omdat je verlegen bent of vind je het moeilijk om nee te zeggen.

 

Lichamelijke klachten

Het kan zijn dat je last hebt van steeds terugkerende of chronische lichamelijke kwalen. Rug-, nek-, schouderklachten en hoofdpijn of zelfs migraine kom je hier vaak tegen, maar ook onrust, gejaagdheid, moeheid, fibromyalgie, allergieën, etc. Lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn van een trauma of onverwerkte emoties, pijnlijke dingen die er in je leven gebeurd zijn.

Hoe gaat de lichaamsgerichte psychotherapie in zijn werk?

Bij de therapie leer je gedachtes en gedragspatronen die je in het verleden hielpen om te overleven, maar die je nu in de weg staan, te herkennen en te veranderen. Tijdens de therapie kunnen verschillende soorten technieken worden toegepast zoals:

  • Somatic Experiencing: het ontladen van de energie die in je lichaam zit opgeslagen.
  • Voice Dialogue: het in gesprek gaan met de andere persoonlijkheden die je hebt.
  • Body drum release: hierbij ontspan je diep en ontstaat er een verruimd bewustzijn, je komt in contact met je gevoel.
  • Ademhalingstechnieken: om te voelen waar het probleem zich in je lichaam bevindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *