Alles wat je moet weten over een verloskundige

Verloskundige Rotterdam Zuid
Een verloskundige zorgt voor begeleiding voor, tijdens en na je zwangerschap. De Verloskundige Rotterdam Zuid voorziet je van advies en ondersteunt je tijdens de zwangerschap om te zorgen dat alles in deze periode voor je goed verloopt. Het is de bedoeling dat je als toekomstige moeder de beste zorg voor jullie beiden ontvangt. Er wordt door de verloskundige gecontroleerd hoe het gaat met jouw gezondheid en die van je baby. Ook wordt er besproken met jouw en je partner hoe de zwangerschap beleeft wordt. Er wordt een luisterend oor aangeboden en als je vragen hebt over je zwangerschap, je bevalling, je rol als moeder of de relatie met je partner dan staat de verloskundige voor je klaar. Alle vragen, verwachtingen, wensen en eventuele angsten kan je met je verloskundige bespreken. Het is een vertrouwenspersoon in deze belangrijke tijd.

Gedurende je zwangerschap

Gedurende je zwangerschap zal je de verloskundige ongeveer 10 tot 14 keer bezoeken. Tijdens het advies en de begeleiding die er gegeven wordt aan jouw en je partner wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met jullie persoonlijke situatie. De verloskundige ondersteunt jullie tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode waarin er veel veranderd in je lichaam en jullie leven. Op de aandacht na die ze persoonlijk aan jullie besteed is ze ook opgeleid om je medisch te controleren en als het nodig is verwijst ze je door naar het tweedelijns team in het ziekenhuis.

Medische controle

Een verloskundige kan bloed bij je afnemen of je naar een laboratorium verwijzen bij de bloedafname die plaatsvindt rond de eerste controle bij acht weken zwangerschap. Als het bij een laboratorium gebeurd kan de verloskundige de resultaten met je bespreken. Een aantal zaken waarop getest wordt is de bloedgroep en resusfactor, antistoffen, het hemoglobinegehalte om te kijken of je bloedarmoede hebt, een aantal geslachtsziekten die invloed kunnen hebben op je zwangerschap en groeiende baby, in sommige gevallen de glucosewaarde en andere onderzoeken zoals de schildklierwaarden. De resultaten zijn van belang om je de juiste zorg te kunnen bieden tijdens je zwangerschap. In sommige gevallen krijg je een afwijkende uitslag van je bloedonderzoek. Dan wordt je hierover ingelicht door je verloskundige en samen met jouw en je partner zal dan besproken worden wat dit betekent voor het verdere verloop van de zwangerschap en welke stappen gevolgd moeten worden. Daarnaast kan je kiezen voor een prenatale screening. Hierbij laat je de baby al voor de geboorte onderzoeken. Dit kan bijvoorbeeld zijn op de kans op Down, een open ruggetje of een andere aangeboren lichamelijke afwijking. De verloskundige kan je adviseren over de verschillende soorten prenatale screeningstesten die er bestaan en wat de voor- en nadelen van deze testen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *